Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Milí návštěvníci, nabízím Vám několik skvělých zdravých receptů, které mám vyzkoušené a nebo jsou přímo mými. 

Já osobně mám tyto zdraví prospěsné věcičky moc ráda, jsem odjakživa gurmán. A to nesouvisí jen s luxusními pokrmy nebo kusem pořádného masa. Jde o kvalitu surovin, ingrediencí a souznění chutí. A v jednoduchosti je často krása.

Nebojte se proto vyzkoušet věci, na které nejste zvyklí. Možná jim propadnete stejně jako já!

 

Mrkněte také do nové rubriky Přímořské recepty

 

Mé milované vegetariánské sushi neboli Nori Maki

 

rýže na sushi Nishiki (normální nestačí)
mořské řasy  Nori
pravá sójová omáčka (např. Tamari, Kikkoman) 
rýžový ocet
křen wasabi 
nakládaný zázvor (růžový, bílý nebo oba :-))
náplň do sushi (dá se použít cokoli, já používám nejraději avokado, mrkev, krabí tyčinky, uzený losos, ochucené tofu atd.)

 

Obrazek

Napřed je nutné připravit rýži: 15 minut vařit pod poklicí, potom odstavit a nechat 10 minut pod poklicí odstát.

Příprava nálevu (na 250 g rýže): 25 ml rýžového octa, necelá lžíce cukru, 1/2 lžíčky soli, glutaman sodný, 25 ml vody. Nálev necháme projít varem a vlijeme ji do rýže. 

Rýži necháme vychladnout (správně se má promíchávat). Jakmile má rýže teplotu lidského těla, je připravena.

 
Na bambusovou podložku položte řasu. Rozprostřete vrstvu rýže a lehce ji natřete wasabi (pozor, křen je velmi silný). Na rýži položte proužky náplně.

Pomalu zaviňte pomocí podložky. Okraj řasy potom stačí navlhčit, lepí a tak sushi drží. Ostrým nožem namočeným do vody z válce nařežte jednotlivé válečky maki sushi - na výšku by měly mít 2-3cm.

 Nezapomeňte podávat s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou! 

 

Cizrna na rajčatech

3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, Obrazekzeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka.

Cizrnu nechejte ve vodě 10 – 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Kuskus s kuřetem a hořčičovou omáčkou - můj receptObrazek

Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, chřest, olivový olej, smetana

Krůtí maso na plátky nebo nudličky opečte na olivovém oleji, přidejte kremžskou hořčici, po chvíli zalijte smetanou a poduste dokude dokud maso není měkké. Mezitím si nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji.

Hotové maso podávejte s kuskusem a zeleninou, polité hořčičnou omáčkou.

 

Hummus

4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), Obrazek1/2 hrnku citrónové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli

Všechny přísady proměňte v kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.

Karbanátky z naklíčené cizrny

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olejObrazek

Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli poduste ve vodě, potom pomelte. Přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Zeleninové rizoto s houbami

250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody (vývaru), olej, 1 větší cibule, sušené houby (nebo 250 g čerstvých žampionů), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé (mražené) míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, paprika), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepřObrazek

Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou (vývarem), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout (zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody (vývaru) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společne vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme posypané strouhaným sýrem a polité kečupem. Mužeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny.

Bulgur s houbami

150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kuřenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, Obrazek1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky

Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ješte 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem. 

Pšeničný falafel

150 g pšeničného bulguru, 1 velká oloupaná cibule rozkrájená na větší kousky, 2 stroužky česneku, 15 g čerstvé petrželky, mletý kmín a koriandr, 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, 200 g uvařeného loupaného hrachu, 1 rozšlehané vejce, 60 g strouhanky, olejObrazek

Bulgur nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme 20 minut nasáknout, pak opatrně slijeme. Cibuli, česnek, petrželku, kmín a mletý koriandr rozmixujeme na hladko. Přidáme pepř, uvařený a umletý (rozmixovaný) hrách a vypracujeme do hladkého těsta. Přidáme vejce, strouhanku, bulgur a promícháme. Ze směsi mokrými rukama formujeme malé kulaté placičky, které po každé straně opékáme na oleji. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, zeleninovým salátem, nebo se špenátovým či jiným zeleninovým krémem a chlebem. 

Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou

500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 – 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 – 5 jarních cibulek

Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 – 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu. 

Polévka z červené čočky

 

Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.

 

Ingredience:

3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)

1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno

200g červené čočky, například Biolinie

1l zeleninového vývaru nebo vody

špetku mletého koriandru


Na ozdobu a dochucení:

nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku

sůl nebo atlantské koření (viz Tip) a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trochu šťávy na dochucení .

Obrazek

 

 

Příprava jídla:

1. Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.

2. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Dvojice tipů:
Atlantské koření, specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas.
Ozdobte polévku trochou másla, které jste rozetřeli s mletými mandlemi, a několika praženými mandlemi. Úžasné!

 

Karbanátky z naklíčeného munga Obrazek

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčeného munga, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej

Slunečnicová semena a mungo poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.

Kuskus salát Obrazek

Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej

Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechejte 1 hodinu uležet.

 

Moje Thajské nudle s krevetami a zeleninou


Obrazek
thajské instantní nudle (přelité vroucí vodou)
2 jarní cibulky (nebo pórek)
1- 2 mrkve
1 feferonka(nejlépe červená)
500g loupaných krevet (i mražených)
olivový olej
hlavička česneku
čerstvý zázvor
3 velké cibule

lžíce černého sezamu
ústřicová omáčka
japonská sojová omáčka

lžíce hnědého cukru nebo Melasy
sweet chilli omáčka (můžete i vynechat)

 

POSTUP:
Doporučuji dělat ve velkém woku.

Nakrájíme si zeleninku – mrkev na proužky, plátky nebo taky na Julienne ("žilien" – slabé proužky), dle libosti, já preferuji větší plátky (třeba našikmo podélně). Jarní cibulku na širší kolečka, česnek (část můžete nasekat nadrobno) a feferonku na plátky a pozor cibuli na velké měsíčky (jakoby jste krájeli jablko) a oloupaný zázvor najemno.

Krevety necháme rozmrazit (já je kropím limetkovou nebo citron. šťávou) a vymačkáme přebytečnou vodu. Na olivový olej hodíme cibule, mrkev, po chvilce zázvor, česnek, feferonku, černý sezam, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a přidáme krevety. Během pěti minut jsou hotové a celé jídlo restujete max. 10minut, aby zelenina byla křupavá! Přidáme nudle, krátce restujeme, přidáme omáčky a naposledy jarní cibulku, kterou už jen prohřejeme.

K absolutní dokonalosti můžeme tuto lahodu posypat hrstkou nasucho opražených kešu ořechů...

Nezapomeňte jíst tento skvělý pokrm hůlkami a při příjemné hudbě

 

  

 Lucinčin super dobrý zdravý perníček 

 Obrazek

3 jablka
150 g hladké mouky

150 g celozrnné mouky
250g medu

1 vanilkový cukřík
2 vejce
3 lžíce rumu
8 lžic mléka

4 lžíce kakaa
1 prášek do perníku

 

Jablka nakrájíme na malé kostky. Vanilkový cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka.

Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 35 minut.

 

 Maminčina dobrůtka

 

vařené brambory (nejlepší jsou ty, co ná prostě zbyly od oběda :-))

uzená makrela

trocha oleje, případně sůl pepř

 

Brambory nakrájíme na plátky a lupneme na trochu oleje na pánev. Když jsou z jedné strany zcela zlaté, obrátíme je a přidáme kousky obrané uzené makrely bez kostí. Opékáme obojí dokřupava.

 

Je to fantastická jednoduchá lahůdka, kterou jsme jako děti zbožnovaly! Díky mamuško!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

thajská kuchyně.

(Iva ŠUMBEROVÁ)Velké Opatovice), 23. 3. 2010 17:23)

ŽENSKY ÚŽÁSNÉ RECEPTY JEN PIŠTE

ochutnávka

(Iva ŠUMBEROVÁ)Velké Opatovice), 17. 3. 2010 18:02)

udělala jsem manželovi a synovi filípkovi Maminčin dobrůtku. moc jim to chutnalo.fakt skvělý recept

thajska jidla se nejedi hulkami

(masox, 9. 2. 2010 19:16)

, ale lzici a vidlickou tak, ze lzici drzime v ruce prave a vidlicku v leve (levaci opacne.)
jidlo vsak vkladame do ust pouze lzici.