Pravé italské TIRAMISU
neboli ""Tuscan Trifle" (Toskánská maličkost)
velmi silné espreso nebo velmi silná rozpustná káva
2 cl kávového likéru (používané jsou brandy, amaretto a sladké dezertní víno marsala)
6 žloutků
150 g cukru krupice
500 g mascarpone (originální krémový sýr vyrobený z mléka krav)
2 balíčky cukrářských piškotů (po 150 g)
1 velká lžíce kakaa
Kávu uvaříme klasickým způsobem (cca 250-300ml) a necháme vychladnout. Musí být opravdu velmi, ale velmi silná! Smícháme s likérem. Žloutky s cukrem šleháme ve vodní lázni až se cukr rozpustí. Přidáme Mascarpone a vyšleháme.
Na dno formy dáme vrstvu piškotů, které jsme namočili v kávě. Dáme vrstvu krému.
Proces opakovat do vypotřebování krému.
Moučník posypat kakaem, přikrýt alobalem, dát na noc do lednice.
600g cukety
200 g cukru
400g polohrubé mouky
2dcl oleje
3 vejce
½ prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 vanilkové cukry
3 - 4lžíce kakaa
ořechy
rozinky
čokoláda na vaření
kokos.
Cuketu oloupeme, rozřízneme na dvě půlky, odstraníme semínka a najemno nastrouháme. Do misky přidáme cukr, olej, vejce, vanilkový cukr. Utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodu. Nakonec přidáme kakao, ořechy a rozinky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut. (podle potřeby, jak je cuketa „šťavnatá“)
Prvních cca 15 min pečeme na 200°C, potom dle potřeby necháme buchtu dosušit na 150°C. Vychladlou buchtu potřeme bílou nebo tmavou čokoládou na vaření a posypeme kokosem.
Africké banánové řezy
1 - 2 mrkve
1velký rozmačkaný banán
150 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
půl balení prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
200 g cukru
250 ml oleje
3 vejce
mandlové lupínky
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
Mrkev očistíme, najemno nastrouháme a smícháme ji v misce s rozmačkaným banánem. V jiné míse smícháme oba druhy mouky, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a trochu mleté skořice. V další misce rozmixujeme cukr s olejem a s vejci postupně k nim přidáme promíchanou mouku a směs rozmačkaného banánu a mrkve. Celou směs rozmixujeme, až vznikne hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného vyššího plechu. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi za 25 minut. Po upečení necháme moučník vychladnout a připravíme si krém. Smícháme měkké máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, měkkým tvarohem a rumem a důkladně celou směs vyšleháme. Takto vzniklý krém natřeme na vychladlou buchtu, posypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Pak rozkrájíme na řezy a ty podáváme.
Borůvkové lívance
2 šálky vlažného mléka
1 lžíce moučkového cukru
třetina kostky droždí
2 vejce
1 lžíce rostlinného tuku
sůl
2 a dvě třetiny šálku hladké mouky
olej na smažení
čerstvé borůvky
cukr moučka na ozdobení
V polovině mléka rozšleháme cukr, rozdrobené droždí, sůl, rozpuštěný tuk, vejce a mouku. Pak přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto, které necháme vykynout pod utěrkou na teplém místě tak dlouho, až získá dvakrát větší objem. Potom z těsta naběračkou bereme po trochách a lijeme do tukem vymazaných jamek na lívanečníku, posypeme omytými borůvkami a z obou stran upečeme do růžova. Pocukrujeme, přidáme trochu čerstvých borůvek a podáváme.
Skvělý celozrnný koláč
350 g jemné celozrnné mouky
150 g polohrubé bílé mouky
40 g droždí
100 ml slunečnicového oleje
sůl
100 g pomletého hnědého cukru
2 žloutky
250 ml vody
50 g rozinek
drobenka
kompot dle chuti
Do vlažné vody dáme lžičku cukru a droždí a dáme vykynout. V míse smícháme ostatní suroviny s vykynutým kváskem, důkladně vymícháme a dáme kynout. Těsto dáme na vymaštěný plech, naklademe na ně zavařené ovoce a posypeme drobenkou. Po vykynutí na plechu zvolna pečeme v troubě cca 40 minut.
Francouzský jablečný dort
280 g jablek
300 g cukru
6 žloutků
6 lžic polohrubé mouky
6 lžic kakaa
160 g mletých ořechů
2 lžíce rumu
šlehačka na ozdobu
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme mouku, promícháme a necháme asi půl hodiny odležet. Pak vmícháme žloutky, rum, přidáme ořechy, kakao a lehce promícháme. Tuto směs nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca půl hodiny. Upečené necháme vychladnout a potom vyjmeme z formy. Jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem a podáváme.
Hrušky s medem a skořicí
8 hrušek
8 lžic sekaných ořechů
skořice
lžíce medu
čokoláda
Hrušky rozkrojíme a vydlabeme jadřince, aby nám vzniklo místo pro náplň. Smícháme med, ořechy a skořici, vložíme do hrušek, které můžeme ještě mírně potřít máslem. Hrušky zapékáme na plechu potaženém alobalem ve středně horké troubě doměkka, asi 25 minut. Hotové hrušky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
Smažená jablíčka v peřince
4 jablka
2 žloutky
4 lžičky cukru
16 lžic mléka
16 lžic hladké mouky
tuk na pečení
sůl
Z uvedených surovin kromě jablek smícháme řídké hladké těsto (osolíme jen trošku) a necháme nejméně tři hodiny odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, příčně nakrájíme na plátky silné asi jeden centimetr, namáčíme je v těstě a smažíme na rozpáleném tuku. Hotová jablka dáme okapat na papírové ubrousky a ocukrujeme. Podáváme teplé.
Tvarohový trhanec
500 g tvarohu
100 g hrubé mouky
2 lžíce másla
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
sůl
3 vejce
4 lžíce mléka
tuk
moučkový cukr
Máslo utřeme společně s cukrem a žloutky v míse, mírně osolíme, vmícháme tvaroh, mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme na rozpálený tuk v pekáči a v troubě upečeme dorůžova. Upečeny trhanec roztrháme vidličkou, pocukrujeme a podáváme s jahodami rozmačkanými s cukrem nebo ovocným salátem - použít můžeme samozřejmě jakékoliv jiné ovoce, které máme po ruce, nebo které nám chutná.
Čokoládová bomba bez pečení
1 kakao (sáček 100 g)
1/4 litru mléka
1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení)
15 dkg moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
2 velké balíčky piškotů (to jsou ty větší piškoty á 240 g)
rum nebo vaječný koňak dle chuti
Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout.Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.
Bezvaječný štrůdl
300 g polohrubé mouky
150 g Hery
2 lžíce cukru moučka
6 lžic studené vody
6 jablek
rozinky
nastrouhané ořechy
Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme ho asi hodinu uležet. Potom těsto rozdělíme na dvě části a každou z nich zvlášť rozválíme a poklademe ji nastrouhanými jablky smíchanými s rozinkami, ořechy, vanilkovým cukrem a skořicí. Potom zavineme do štrůdlu, dáme na olejem vymazaný plech a vložíme do trouby rozehřáté na cca 170 °C. Upečeme dozlatova, vychladlé potřeme lehce rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Banánová bábovka
250 g cukru moučka
kostka tuku
250 g polohrubé mouky
2 velké zralé banány
4 vejce
vanilkový cukr
prášek do pečiva
Cukr s tukem utřeme do pěny, přidáme mouku, rozmixované banány, žloutky, vanilkový cukr, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Povrch bábovky potřeme mlékem, aby nepopraskal.
Jablkový perník
2 a 2/3 šálku hladké mouky
1 a 3/4 šálku moučkového cukru
2 vejce
1 a půl šálku mléka
3/4 šálku oleje
3 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do perníku
2 lžíce rybízového džemu
8 oloupaných a nastrouhaných jablek
Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme olej. Mouku smíchanou s kakaem a perníkovým kypřícím práškem vmícháme s mlékem do vyšlehaných vajec. Přidáme džem, jablka a promícháme. Tuto směs rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pozvolna pečeme v troubě při 190 °C. Vychladlý moučník polijeme rozpuštěnou čokoládou, necháme vychladnout a podáváme.
Mufínky s jablky
500 g nastrouhaných jablek
500 g hrubé mouky
400 g moučkového cukru
3 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
rum (podle chuti)
ořechy
rozinky
Vše smícháme, těstem naplníme mufínkovou formu nebo košíčky a pečeme.
Tvarohová bábovka
400 g hladké mouky
prášek do pečiva
strouhaná citrónová kůra
sůl
250 g cukru
vanilkový cukr
250 g másla
vejce
250 g netučného tvarohu
citrónová šťáva
mletá skořice
rozinky
tuk
mouka
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rozinky a vanilkový cukr. Rozmícháme rozpuštěné máslo, vejce, tvaroh, citrónovou šťávu a skořici. Tuto hmotu přidáme k mouce a mícháme asi 3 minuty.
Formu na bábovku vymažeme, vysypeme a naplníme těstem. Pečeme hodinu v troubě při 180 °C. Po upečení necháme mírně vychladnout a vyklopíme.
Čokoládový pudinkový lahodný perníček
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
2 vejce
4 lžíce tmavého kakaa
1 skořicový cukr
1 hrnek cukru
3 hrnky hladké mouky
1 prášek do perníku
1 prášek do pečiva
1 čokoládový pudingv prášku
2 lžíce výrazné marmelády (nejlépe rybíz nebo lesní směs)
4 lžíce rumu
po upečení můžeme polít čokoládovou polevou a posypat oříšky nebo Krokantem.
Úspěšně peču i v pekárně na chleba .